perjantai 13. tammikuuta 2017

Millainen on hyvä?

Työstään pitävällä hevosella on helpompi päästä tuloksiin

Postaus sai ideansa pohtiessani niin Assin hyviä puolia, kuin koko tämän hetkisen harrastustilanteeni erittäin hyvää tilannetta. Perimmäisten kysymyksien äärellä ollessani mietin myös, mikä tästä ylipäänsä tekee niin hyvää. Niimpä tänään kerron omia mielipiteitäni siitä, millainen on mielestäni hyvä hevonen, valmentaja ja tallipaikka: eli edistymisen kulmakivet.

1. Millainen on hyvä hevonen?

Suokit ovat hauskoja otuksia ja laadukkaat yksilöt ovat mahtavia harrasteheppoja lajiin kuin lajiin

Aloitetaan siitä kaikkein tärkeimmästä, eli hevosesta. Ilman hevosta olisi ratsastusta aika vaikeaa harrastaa. Vaikeaa ratsastus on myös silloin, jos hevonen ei sovellu tehtäväänsä. Siksi yksi tärkeimmistä asioista on mielestäni se, että hevonen on itselleen sopivassa "ammatissa" ja myös nauttii työstään. Jos hevoselta ei irtoa minkäänlaista liikettä, ei siitä ehkä kannata kaavailla huippuluokan kouluhevosta. Ja vaikka hevosella olisi kuinka hyvä hyppy, ei sen esteura välttämättä johda kovin pitkälle, jos se ei pidä hyppäämisestä. 

Hyvä harraste-estehevonen on mielestäni rehellinen, rohkea, varovainen, vähän kuuma, ketterä, nopea ja viisas. Itse olen niin onnellinen hevosenomistaja, että kaikki nuo piirteet sopivat Assiin (vaikka sen viisaudesta voidaankin olla montaa mieltä). 

Kiltti, rohkea, nopea ja kaikkea siltä väliltä

Ennen kaikkea hevosen tulee sopia ratsastajalleen ja ratsastajan pitää hevosesta. Hyvän hevosen laatu ei pääse esiin, jos hevonen on ratsastajalleen liian vaativa. Harrastaminen ei ole mukavaa myöskään silloin, jos ratsukon kemiat eivät yksinkertaisesti kohtaa. Ja kuten tulen jokaisessa kohdassa toteamaan, mikään ei onnistu jos ei ole hauskaa.

2. Millainen on hyvä talli?

Hyvä talli on hevosen hyvinvoinnin kannalta ehkä se tärkein asia. Jokaiselle hevoselle sopii erilainen talli riippuen sen käyttötarkoituksesta ja omistajan tarpeista. Minulla hyvässä tallissa on ammattimainen hoito, laadukas heinä, turvalliset ja toimivat tilat, tilavat tarhat, hyväpohjainen maneesi ja kivoja maastoja. Hyvässä tallissa perusjutuista, kuten kuivikkeesta ja heinästä, ei säästellä. Hyvään hoitoon kuuluu tilannetaju: vaikka mielellään pitäisin hevostani ympäri vuoden kokopäivätarhauksessa, on mielestäni hevosesta välittämistä myös se, jos tallityöntekijä sen sieltä aikaisemmin hakee sisään mikäli pakkasta on 30 astetta tai räntää sataa vaakatasossa.

Hyvältä tallinpitäjältä voi aina kysyä neuvoa, ja hän myös ilmoittaa omistajille heti, jos huomaa jotain poikkeavaa. Asiantunteva tallinpitäjä on myös panostanut tallin ja ulkoilualueiden turvallisuuteen. Käytävillä ei loju ylimääräistä tavaraa ja karsinat varmasti pysyvät kiinni. Bonusta on, jos tallinpitäjä on yhteydessä valmentajiin, eläinlääkäreihin yms. jolloin näiden asioiden hoito käy itsellä helpommin.

Koska Suomen talvi on kylmä, luminen ja jäinen eikä minulla ole mahdollisuutta kuljetella hevostani ympäriinsä, on maneesi asia, josta en ole valmis tinkimään. Maneesilla pystyn takaamaan hevoselleni säännöllisen liikutuksen ympärivuotisesti. Myös pohjan tulee olla hyvä, sillä eihän huonolla pohjalla pysty kunnolla edes ratsastamaan. Itse olen joutunut ratsastamaan esimerkiksi maneesissa, jossa pahimmillaan liukasta irtohiekkaa oli 15 senttiä, eikä pohjaa juuri huollettu. Ei enää ikinä!

Maneesi on siis ihan pakollinen juttu. Lähes kaikki muu onkin luksusta, joka on vain plussaa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi solariumit, kävelykoneet ja lämmitetyt maneesit. Ne ovat asioita, joita en todellakaan pakosti halua, mutta olisivathan ne aika mahtavia lisiä.

Lisäksi hyvällä tallilla on mukava talliporukka. Parasta tietysti on, jos ainakin osa asiakkaista on suurinpiirtein omaa ikäluokkaa, mutta kaikkien positiivinen mieli on jo ihan riittävää. Kun tallille on aina kiva mennä, on treenissäkin ihan eri fiilis ja kehitystä tapahtuu. 

Hyvässä tallissa hevoset ja ratsastajat ovat tyytyväisiä. Ulkoilualueiden toimivuus on tärkeää, hyvät maastot ovat itselleni ehdottomassa asemassa.

3. Millainen on hyvä valmentaja?

Hyvä valmentaja kannustaa silloinkin, kun kaikki ei mene ihan putkeen.


Parhainkaan ratsukko ei kehity ilman valmentajaa. Amatöörillä (minulla) suunta menisi varmasti aika nopeaa tahtia alaspäin. Siksi hyvä kotivalmentaja on erittäin tärkeässä asemassa. Hyvä valmentaja vie pois mukavuusalueelta, luo onnistumisen kokemuksia ja antaa asiallista, rakentavaa kritiikkiä. Hyvä valmentaja voi myös joskus muuttaa suunnitelmaa, jos ratsukko ei selkeästi sen päivän tehtäviin kykene. 

Hyvä valmentaja sitoutuu. Hän ei vain ohjaa ratsukkoa tehtävien suorituksen ajan, vaan on kiinnostunut itsenäisten treenien sujuvuudesta, antaa kotiläksyjä ja myös neuvoo muissa hevosen (ja ratsastajan) hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

Jatkaen edellisten kohtien linjaa, päätän tämänkin huomioimalla motivaation ja hyvän fiiliksen. Hyvän valmentajan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on se, että hän jättää valmennettavalle sellaisen tunteen, ettei tämä jaksaisi enää odottaa seuraavaa treenikertaa vaan haluaa jälleen kehittyä lisää. Kun valmennus päätetään onnistumiseen, on ratsastajalla motivaatiota oppia ja sen taas huomaa tuloksissa.

Mitä mieltä itse olet? Mitä haluat valmentajaltasi, hevoseltasi ja tallipaikaltasi? Toivon, että postaus herätti ajatuksia. Jos sinulla on jotain lisättävää, kirjoita toki mietteitäsi kommenttikenttään tai tee vaikka samanlainen postaus omaan blogiisi!

Kun kaikki palikat osuvat kohdalleen, on tuloksena iloisia hevosia ja ratsastajia.

4 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä postaus, tällaisen tyyppisiä olisi oikein kiva lukea jatkossakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, pistetään muistiin :) Eirkoispostauksia olisikin nyt tarkoitus tehdä ainakin yksi kuukaudessa.

      Poista
  2. Hyvä postaus! Olen aika lailla kanssasi samaa mieltä kaikista jutuista, paitsi että maneesilliseen talliin ei meillä ole ainakaan vielä tällä hetkellä resursseja, eli kevättä odotellessa... :D Mulle myös nykyään on iskostunut päähän se, että vaadin Lotalle ainakin yhden tarhakaverin, ja siitä en tingi. Mutta muuten mainitsemasi perustarpeiden laatu, kuten tarhat ja heinä/ruokinta, niin ne on kyllä ehdottomia ykkösiä myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarhakaveri olisi kyllä ihan kiva tuolle meidän kakaralle kun ylimääräistä virtaa on... Tosin näillä liukkailla keleillä voisi touhu mennä vähän vaarallisen vauhdikkaaksi :D Onneksi tarhoja erottaa vain yksi aita niin kavereita on sentään kosketusetäisyydellä :)

      Poista